Musiktips från de studerande på Tonis!

Behöver du musiktips? Är du ny till det här med konstmusik eller klassisk musik och har ingen aning var du ska börja? Saknar du inspiration i ditt musikaliska skapande och längtar efter innovativa inspirationskällor? Eller vill du helt enkelt vidga dina musikaliska vyer? Då är detta blogginlägg riktat till dig! 

Idag delar studenterna från Tonsättarskolan med sig av stycken som har gjort ett stort intryck på dem av endera anledning – stycken som t.ex. har inspirerat dem i deras musikskapande eller som har öppnat upp nya musikaliska perspektiv för dem. Kanske är det något av dessa stycken som tilltalar dig särskilt mycket; varför inte lyssna och ta reda på det?

 

Studerande: Stina Tordby

Stycke: Songs of Ascension

Kompositör: Meredith Monk (kompositör, koreograf och sångare – medverkar i framförandet av verket) 

Kommentar: Det här verket presenterade Henrik för mig under en individuell kompositionslektion mitt första år på Tonis. Verket har sedan dess varit med mig i mitt skapande och jag återvänder ständigt till det för inspiration. Verket utspelar sig inuti Ann Hamilton’s Tower där musikerna rör sig i samklang med musiken. Verket har inspirerat mig när det gäller att tänka skapande ur ett helhetsperspektiv, där det visuella uttrycket är lika viktigt som det klingande. Jag gillar Monks förmåga att koreografera sångarna i symbios med det som ljuder, och är något jag själv gärna utforskar i framtida verk. 


Studerande: Simon Ragnarson

Stycke: Verklärte Nacht, Op. 4

Kompositör: Arnold Schönberg

Kommentar: En av de första estetiklektionerna inleddes med ett par minuter ifrån Verklärte nacht Op. 4 av Arnold schönberg. Stycket lämnade ett extremt stort avtryck på mig och jag har sedan den dagen lyssnat på verket 4-5 gånger i veckan. Tror det till en början var harmoniken texturerna och det hänsynslösa uttrycket som fångade mig, svårt att minnas såhär långt i efterhand. För mig så tåls det (bevisligen) att lyssnas flertal gånger, varje gång finner man sig fokuserad på en ny detalj i musiken. 

Spotify: https://open.spotify.com/track/4tTihOTrCBZrbnf4pQuTq7?si=ANDFqY5vQO2ttQySw2J1PQ


Studerande: Jackson Smith

Stycke: Composition No. 2

Kompositör: Galina Ustvolskaya

Kommentar: Stycket spelades under en lektion i strukturlyssning. Jag brukar försöka att lyssna analytiskt men med det här stycket var det omöjligt att göra nånting annat än att bara låta mig kastas omkring i det kraftfulla soundet


Studerande: Richard Hellgren

Stycke: Farben ur 5 stycken för orkester (ursprunglig titel: Sommarmorgon vid sjön)

Kompositör: Arnold Schönberg

Kommentar: Genom att nästan bara använda långa toner med olika instrument skapas en “klangfärgsmatta” som trots lite tonmaterial ger orkestern ett djup och en lyster, nästan som på en oljemålning målad i flera skikt. En väldigt speciell atmosfär i det stycket.


Studerande: Richard Hellgren

Stycke: For Bunita Marcus

Kompositör: Morton Feldman

Kommentar: Morton Feldman ska ha varit förtjust i persiska mattor. Jag tycker det återspeglas lite i hans musik som har något rofyllt och meditativt över sig. I slutet av sitt liv ägnade han sig mest åt att skriva lugna stycken nästan alltid i pianissimo. For Bonita Marcus är en samling meditativa pianostycken tillägnat en kompositions-vän med samma namn.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *