Agnes Hallberg

jag, Agnes Hallberg, har (musikaliska) rötter lite här och var. jag har tidigare stått på scen själv i lite olika sammanhang, allt från körsång för kungen till punkfestivaler i utlandet, och jag har  även hållit kurser i bla a ljudteknik för våra unga här på ön. Nu är det med stolthet i mitt hjärta som jag kan säga att jag tillhör en lång radda kompositörer med rötter på Tonis. 

I år har mitt komponerande (bla.a.) bjudit mig på romans med Vadstena Sång- och Pianoakademi, ljudligt utforskande med Norrbotten NEO och fyrstämmig sångnotation med Kungliga Musikhögskolans Kammarkör. 

jag är glad, stolt och tacksam för att detta är möjligt och förundras över att få vara en del av dylikt storslagna musikaliska samarbeten. Och fantastiska Tonsättarskolan! Vad mången expertis och talang rymmes inte i detta låt vara grå och smått oansenliga hus i hamnen – hur mycken stadig mat för den musikaliskt vetgirige finnes icke att hämta där?! Så jag vill passa på att innerligt tacka alla mina underbara lärare och kollegor, både på Tonis och övriga. Men utan någon som lyssnar blir det ju ingen musik så jag vill också rikta ett stort tack till alla som visat intresse, pratat och framförallt lyssnat i min närhet under året (och, om gudarna vill ha det så, som även i framtiden gör det) – TACK!

 

stycken Ljudvågor 2021:

  • Låtamod (för Vadstena Sång- och pianoakademi) – med text av Klas Hallberg. Ett stycke om att våga ljuda och låta, på sitt alldeles egna sätt, för livet är kortare än vi tror när vi lever; och vikten av att inte låta åt någon annan. 

  • 31 Röster – promenad på döda linjer (för Norrbotten NEO) – ett experiment och en lek i ett nytt arbetssätt; en audiell reflexion över detta i kompositörskapet att kommunicera, med prickar och linjer på ett papper, den glimrande eller kanske rentav grumliga ljudvärld som får plats i ett skapande sinne till ett annat. 

  • Mitt hafsiga väl (för Kungliga Musikhögskolans Kammarkör) – med text från en av Stig Dagermans poem. Om att inte ta sig för mycket vatten över huvudet och förloras i storvulna fantasier utan realisation här i livet utan istället fokusera på det viktiga, det lilla som vi faktiskt kan göra. För när det väl blir gjort, är även det allra minsta väldigt stort. 

(“Världen kan du inte göra om, stilla din häftiga själ. 

 

Bara en sak kan du göra – en annan människa väl.” / S. Dagerman)